top of page
Untitled%20design-4_edited.jpg

BLOG YAZILARI

Vücut Tipine Göre Nasıl Beslenmeli ve Spor Yapmalıyız?

Her insanın vücut tipi farklıdır. Bu vücut tiplerinin özellikleri beslenme biçimleri, yapması gereken antrenman biçimi bir çok şey farklılık göstermektedir. Peki bu vücut tipleri nelerdir?


Endomorf vücut tipi nedir? Nasıl beslenmeli ve nasıl antrenman yapmalıdır?


Endomorf vücut tipi, geniş omuzlara ve güçlü kaslara sahiptir. Fakat bunun yanında yavaş metabolizma ve çabuk yağlanan vücut tipidir.


Bu tip kişiler beslenmelerine aşırı önem vermelilerdir. Çünkü kas yaparken çok hızlı bir şekilde yağlanırlar. Karbonhidrat alımına dikkat etmelidir.


Beslenmeyi çok azaltmamak ve yağlanmanın önüne geçmek için kardiyo önemli bir yer tutmaktadır. Haftanın en az 4-5 günü antrenman yapılmalıdır. Kardiyo antrenmanları da es geçilmeden yapılmalı eğer sosyal hayat imkan veriyorsa sabah aç karnına tercih edilmelidir.


Ağırlık antrenmanların da bileşik hareketler tercih edilmelidir. Bunun sebebi bir antrenmanda ne kadar çok kası aktif edersek daha hızlı yağ yakımı elde ederiz.


Ektomorf vücut tipi nedir? Nasıl beslenmeli ve nasıl antrenman yapmalıdır?


Ektomorf vücut tipli bireyler yağsız, ince ve dar omuzlu vücuda sahiptirler. Metabolizma hızları yüksektir bundan dolayı yağ kazanımları zordur ancak bunun yanında kas da zor kazanırlar


Ektomorf vücut tipindeki kişiler split bir antrenman yerine daha çok full body veya bir günde 2-3 bölge çalıştıran antrenman yapmalıdır. Spora yeni başlıyorsanız haftada 3 gün, ilerleyen zaman da bu süre arttırılarak antrenmanlar sürdürülmelidir.


Ektomorf bireylerin beslenmelerin de yüksek karbonhidrat kullanabilirler. Tabi bunu yaparken sağlıksız besinlerden bahsetmiyoruz.


Bu kişilerin kas kazanımı ve kilo almaları zor olsa da definasyon süreçleri çok daha iyidir. Definasyon süresince diğer kişilere göre daha yüksek karbonhidrat değerleri ile beslenebilirler.


Mezomorf vücut tipi nedir? Nasıl beslenmeli ve nasıl antrenman yapmalıdır?


Gelelim vücut geliştirme için en avantajlı vücut tipine. Neden mi en avantajlı gelin birlikte inceleyelim.


Öncelikle bu vücut tipine sahip kişiler atletiktir. Hızlı kas kütlesi kazanırlar, kilo kontrollü kolaydır hızlıca yağlanmazlar ve ne incecik vücut yapıları vardır nede yağlı kalın bir vücut yapıları vardır.


Her ne kadar hızlı yağlanmasalar da bu vücut tipindeki kişiler kardiyoyu eksik etmemelilerdir. Başlangıç seviyesindeki kişiler bileşik hareketlerle antrenmanlarına başlayabilirler. Daha sonrasında farklı split programlarına devam edebilirler.


Karbonhidrat değerlerini ortalama seviyeler de tutup antrenman performanslarını düşürmeden etkili definasyon yapabilirler.




539 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Komentáře


bottom of page